fbpx

Parlamenttisimulaatiot opettavat itsenäistä ajattelua

By Matti Lötjönen • 10 joulukuun, 2015

Viime kuukausien tapahtumat ovat osoittaneet, että Suomi ei ole pohjoisessa sopukassaan irrallaan Manner-Euroopan tapahtumista. Venäjän toimet Ukrainassa luovat epävarmuutta meidänkin rajoillemme. Pakolaiskriisi on siirtynyt Etelä-Euroopan rannikoilta suomalaisten kotiovelle. Epävarmuuden lisääntyessä mielipiteet osapuolten välillä sinkoilevat yhä terävämpinä. Nyt jos koskaan nuoret tarvitsevat ymmärrystä, keskustelutaitoja ja kykyä muodostaa omia mielipiteitään.

 

EYP Finlandin parlamenttisimulaatiot ovat jo vuosien ajan auttaneet nuoria ymmärtämään ympäröivää maailmaamme. Haluamme opettaa nuorille muuttuvassa Suomessa tarvittavia taitoja, kuten kriittistä tiedonhakua, ryhmätyöskentelyä ja omien mielipiteiden perustelemista.

 

EYP Finlandin parlamenttisimulaatiot perustuvat Euroopan nuorten parlamentin toimintamalleihin. Simulaation alussa nuoret jakautuvat komiteoihin, jotka ottavat käsiteltäväkseen jonkin Eurooppa-politiikan ajankohtaisen kysymyksen. Ennen simulaatioita nuoret perehtyvät aiheisiinsa itsenäisesti sekä EYP Finlandin laatimien pohjustusten avulla. Simulaation lopussa kukin komitea tekee päätöslauselman, joista koko ryhmä keskustelee yhdessä. Simulaatioiden ohjaamisesta huolehtii EYP Finlandin koulutettu ryhmänohjaaja. Lisätietoja simulaatioista löytyy täältä: https://eypfinland.org/eyp-at-school/parlamenttisimulaatio/

 

Nyky-Suomessa kaikki päätökset tehdään EU-jäsenyyden puitteissa. Siksi pidämme tärkeänä, että nuoret tutustuvat EU:n toimintatapoihin, valtuuksiin ja jäsenyyden vaikutuksiin. EYP Finlandin parlamenttisimulaatiot opettavat näitä asioita toiminnallisella, keskusteluun perustuvalla metodilla. Oppimista täydentää laatimamme EU-opas.

 

Tänä vuonna EYP Finlandin parlamenttisimulaatiot ovat tavoittaneet jo yli 460 nuorta 12 kaupungissa. Joukossa on niin lukiolaisia kuin ammattikoululaisiakin. Sekä opettajat että oppilaat ovat pitäneet simulaatioita arvokkaana lisänä tavanomaiseen yhteiskuntaopin opetukseen.

 

Vuosi 2015 alkaa olla pulkassa, mutta parlamenttisimulaatiot tulevat varmasti jatkumaan ensi vuonna. Nähdään silloin!

Juho Nikko

hankkeen koordinaattori

 
Eurooppalainen kansalaisuutesi -hanke on saanut tukea ulkoasiainministeriöltä ja Euroopan parlamentilta.