Trollit, valheet ja valeuutiset – miten tunnistaa vaalihäirintä?

Kaupunki: Eurooppa-sali, Helsinki
Päivämäärät: 25.04 - 25.04.2019

Euroopan parlamentin Suomen toimisto ja EYP Finland järjestävät lukiolaisille ja ensiäänestäjille suunnatun seminaarin, jossa asiantuntijat kertovat disinformaation torjumisen keinoista. Voit seurata tapahtuman asiantuntijapuheenvuoroja livenä klo 10 alkaen. Striimauslinkki tulossa!

Keväällä 2019 suomalaiset äänestävät kaksissa vaaleissa. Erityisesti EU-vaaleista on ennakoitu potentiaalista kohdetta negatiiviselle vaalivaikuttamiselle. EU-kansalaisilla on oikeus saada reilut vaalit ilman ulkopuolista vaikuttamista, mutta äänestäjän on osattava olla tarkkana. Esimerkkejä vaalivaikuttamisesta nähtiin mm. Ison-Britannian brexit-kansanäänestyksessä ja Ruotsin valtiopäivävaaleissa 2018.

Vaikuttamiseen varaudutaan myös Suomessa. Mitä disinformaatio on ja millä keinoilla meihin vaikutetaan? Entä mistä vaikuttamispyrkimykset tunnistaa?

Euroopan parlamentin Suomen toimisto ja Euroopan nuorten parlamentti Suomessa (EYP Finland) järjestävät lukiolaisille ja ensiäänestäjille suunnatun seminaarin ”Trollit, valheet ja valeuutiset – miten tunnistaa vaalihäirintä?”, jossa nuoret pääsevät muotoilemaan omia mielipiteitään vaalivaikuttamisesta ja sen vaikutuksista yhteiskuntaan.

 

Tapahtuman juontaa toimittaja Anna Saraste.

Ohjelma:

10.00 Alkutervehdys
Jarmo Oikarinen, Euroopan parlamentin Suomen-toimiston päällikkö

10.10 Asiantuntijapuheenvuorot

– Miten EU on vastannut siihen kohdistuviin disinformaatiokampanjoihin?
Anneli Ahonen, disinformaatioasiantuntija, EU:n ulkosuhdehallinnon (EEAS) East StratCom –työryhmä

– Mikä on median ja toimittajan rooli disinformaation torjumisessa ?
Tuomas Kerkkänen, Yle, tuottaja, Ajankohtais- ja featuretiimin esimies, A-studio